STAMITZ, C.: KLARINETCONCERTEN NR. 3, 4 EN 5
CD Recensies - S

Stamitz, C.: Klarinetconcerten nr. 3 in Bes, 4 in Bes en 5 in Bes (ed. Pelkers). Paul Meyer met het Kurpfälzisches Kammerorchester o.l.v. Johannes Schläfli. CPO CPO 555.053-2 (50’54”). 2016

De oorspronkelijk Boheemse muzikantenfamile Stamič die in zijn naam aan het hof in Mannheim verduitste tot Stamitz vormde net als bij Bach en Couperin een ware dynastie. Carl (1745 - 1801) is de oudste zoon van Anton. Hij schreef als tijdgenoot van Mozart o.m. elf Klarinetconcerten waarvan eentje samen met Johann Joseph Beer. Daarmee was hij een jaar of twintig eerder dan Mozart met zijn eenling.

Overigens bleef deze Stamitz niet in Mannheim, maar zette hij zijn loopbaan voort in Parijs, Londen en zelfs Den Haag. Uiteraard zijn deze werken vaker opgenomen, het meest notoir door Kálmán Berkes met de Nikolaus Esterházy Sinfonia op een reeks cd’s van Naxos.

Paul Meyer vertolkt deze drie werken die alle in Bes-groot staan met een honingzoete toon en wordt meer dan degelijk begeleid door het ensemble van Schläfli. De rol van Pelkers blijft onbelicht.

Over Klarinetconcerten gesproken: wie daar gebrand op is, moet eens aan Sabine Meyer denken die er op 5 cd’s (EMI 973.572-2) met andere werken met een solorol een heel stel van Carl Stamitz, Krommer, Rossini, Mozart en Weber bijeenbracht.