SHALYGIN: CANTI FINIZIO E FINE
CD Recensies - S

Shalygin: Canti f’inizio e fine. Maya Fridman. TRPTK TTK 0029 (47’25”). 2018

De in 1985 in de Oekraïne geboren Maxim Shalygin begon zijn muziekstudie in St. Petersburg bij Tishchenko; in Kiev werd die vervolgd en daarna haalde hij zijn tweede masters diploma bij Cornelis de Bondt in Den Haag en bleef vervolgens in Nederland.

Als inspiratiebron diende ditmaal een in 1942 in een Duits concentratiekamp geschreven brief van rabbi Jakub Szulman wet woorden als ‘Ruk allen uw kleren af, bestrooi uw hoofd met as, ren door de straten en dans van krankzinnigheid’.

De 6 ‘Liederen van begin en eind’ voor solocello bestaan uit de engelen des doods Gabriel, Samael, Kapziel, Azrael, Abaddon, Michael en worden afgesloten met een Todesfuge naar Paul Célan als epiloog. Er moet ook bij worden gezongen, gesist, gefluisterd, gekreund, geschreeuwd. Zo worden vrij geheimzinnige beelden opgeroepen die heel wat meer dan instrumentale vaardigheden van de vertolker eisen in de beschrijving van de verschrikkingen en de steeds nabije dood in zo’n kamp.

Geen muziek om zorgeloos te ondergaan. Maar multitalent Maya Fridman weet er op heel indringende wijze en duidelijk geconcentreerd een geweldig goede uitvoering van te geven die een diepe indruk maakt tot lang naar het einde. Vooral ‘Abbadon’, de duivelse heerser over het dodenrijk, laat een heel diepe dramatische indruk na.

Dat het hierna op de cd stil blijft, is zeer terecht; verder stoort de meest korte speelduur van TRPTK materiaal nog wel eens.

Er is meer op cd verkrijgbaar van deze componist. Van zijn 13 ‘magische liederen’ voor 7 violen uit Lacrimosa ontfermde het Shapeshift ensemble zich op een eerdere TRPTK cd (TTK 0020). Verder bestaat een opname van Twee uur in reservoir (over een gedicht van Joseph Brodsky) en maakte accordeonist Vincent van Amsterdam een opname van Trembling music (7 Mountain Records 7MNTN 009). Verder is er zijn Todos los fuegos el fuego voor 8 saxofoons dat blijkbaar alleen nog op YouTube ter beschikking staat.