CD Recensies

SVIRIDOV: KOORWERKEN

Sviridov: Koorwerken. Pathetisch oratorium; Tijd vooruit; Kleine triptiek; Lentecantate; ‘Echo’ van een wals uit Sneeuwstorm. Raisa Kotova (ms), Alexander Vedernikov (bs) met het Urlov staatsacademisch koor en het Tchaikovsky symfonie orkest o.l.v. Vladimir Fedoseyev. Relief CD 991096 (76’00”). 1979 en 1994

In Rusland schaamden componisten in de tweede helft van de twintigste eeuw zich er niet voor om terug te grijpen op de beproefde klassieke traditie. Zo ook Georgy Sviridov (1918 - 1998) die naast instrumentale muziek ook heel wat koorwerken schreef.

Men hoort bij hem hierin regelrechte invloeden van de romantiek en de gezangen uit de Russisch Orthodoxe kerk. Vaak gebruikte hij teksten van  Nekrassov. In het nationalistische huidige Rusland wordt Sviridov, een van de leerlingen van Shostakovitch, op handen gedragen, in het Westen hoort men slechts zelden iets van hem. 

Dat kan gelukkig goed worden gemaakt met cd’s als deze. Dan blijkt het om muziek van niveau te gaan, zij het dat deze niet al te subtiel is. In het Pathetisch oratorium, dat 30’51” duurt, horen we Rasa Kotova als goede soliste en voert zelfs een ‘conversatie met kameraad Lenin’.

Omdat de op verschillende tijden en diverse plaatsten gemaakte opnamen plaatsvonden onder de supervisie van de componist zelf, mogen we aannemen dat deze zijn goedkeuring hadden.