CD Recensies

SCARLATTI, A.: CANTATES E PERCHÉ NON SEGUITE; FILEN, MIO CARO BENE E.A.

Scarlatti, A.: Cantates ‘E perché non seguite, o pastorelle’, ‘Sconsolato rusignolo’, ‘Filen, mio caro bene’, ‘Quella pace gradita’, ‘Tu sei quella che al nome’. Giuseppina Bridelli (ms), Alicia Amo (s), Filippo Mineccia (ct) met La ritirata o.l.v. Josetxu Obregón. Glossa GCD 923107 (66’02”). 2018

Wie ooit wil beginnen aan een integrale opname van alle kamercantates van Alessandro Scarlatti (1660 - 1725) staat een enorme klus te wachten, want op Wikipedia zijn er 783 vermeld en dat zijn ze niet eens alle want elders is sprake van ruim 800. Onder de titel Quella pace gradita zijn hier daarvan vier cantates en een afzonderlijke sopraanaria (Sconsolato rusignolo’) met begeleiding door blokfluiten, violen en strijkers uitgekozen.

Opvallend dat daarvoor geen Italianen, maar Spanjaarden zijn uitgezocht. Voor de uitvoeringen zorgen namelijk naast de drie zangers Tamar Lalo en Michael Fiom (blokfl), Hiro Kurosaki en Pablo Prieto (v), Daniel Lorenzo (va), Juan Carlos de Mulder (aartsluit), en Daniel Oyarzabal (kl, orgelpos), terwlil de leider van het ensemble, Josetxu Obregón, daar met zijn cello aan bijdraagt.

Deze cantates zijn duidelijk wereld van aard met verbeeldingsvolle recitatieven, expressieve, niet zelden dramatische aria’s en kleurige ritornelli en sinfonia’s.

De zangpartijen zijn in goede handen (stembanden) bij het drietal vocalisten en aan instrumentale kant valt vooral de inbreng van fluitiste Tamar Lalo en violist Hiro Kurosaki op.