STOCKHAUSEN, M.: SYMBIOSIS; RELIEF; ASCENT AND PAUSE
CD Recensies - S

Stockhausen, M.: Symbiosis; Relief; Ascent and pause. Tara Bouman (kl), Markus Stockhausen (tr) met de Deutsche Kammerakademie Neuss o.l.v. Lavard Skou-Larsen. Aktivraum AR 10309 (56’17”). 2007

Hoe ver valt de appel van de stam? De Duitse trompettist Markus Stockhausen (1957) is een zoon van Karlheinz en een halfbroer van Simon Stockhausen. In tegenstelling tot zijn in dat opzicht nogal eigenzinnige en unieke vader heeft deze Markus er geen bezwaar tegen om de werelden van eigentijds klassiek, jazz en geïmproviseerde muziek te verenigen.

Dat blijkt meteen in het voor Tara Bouman en hemzelf geschreven dubbelconcert voor klarinet, trompet en orkest Symbiosis uit 2007. Daarin gaat het om een symbiose van klankkleuren en speelwijzen. Daaraan wordt inderdaad mooi uiting gegeven.

Charme spreekt hierna uit het voor Tara Bouman en strijkorkest geschreven subtiele karakterstuk Relief (2006). Zelf speelt de trompettist dan in Ascent and pause (2003), opnieuw begeleid door strijkorkest de hoofdrol in Ascent and pause dat ik gebaseerd op de sterk contrasterende kleuren uit het gelijknamige schilderij van Kandinsky’s leerling Johannes Itten.

De opname kwam dankzij optredens bij de WDR in Keulen tot stand.