CD Recensies

SCHIEFERDECKER: MUSICALISCHE CONCERTE

Schieferdecker: Musicalische Concerte. Concerten voor 3 hobo’s, 2 violen en b.c nr. 1 in a, 5 in d, 6 in D, 8 in F, 10 in G, 13 in c. Luise Haugk, Thomas Jahn en Petra Ambrosi (h) met het Elbipolis barokorkest, Hamburg. Challenge CC 72531 (72’36”). 2011 

De Duitse componist Johann Christian Schiefendecker (1679 - 1732) is tegenwoordig mogelijk bekender omdat een Belgische sterrenkundige in 1992 een door hem ontdekte astroïde naar hem noemde als de klavecinist aan de Hamburgse Opera en opvolger van Buxtehude aan de Marienkirche in Lübeck.

Bach en Händel toonden ook belangstelling voor de baan, maar ze kregen die niet want een voorwaarde daarvoor was een huwelijk met een dochter van Buxtehude. Schieferdecker had daar evenwel geen bezwaar tegen en trouwde met Anna Margarete Buxtehude en werd zo cantor in Lübeck. Met zijn daar gecomponeerde muziek maakte hij geen geschiedenis, al componeerde ook hij Geistliche Konzerte waarvan er enige werden opgenomen door Klaus Mertens en de Hamburger Ratsmusik o.l.v. Simone Eckert (Carus 83.398) in 2012.

Wel met onder meer deze vrij uitzonderlijke concerten die nog uit zijn Hamburgse tijd zijn en die hier spiritueel worden gespeeld door Luise Haugk, Thomas Jahn en Petra Ambrosi. Ze worden zorgvuldig begeleid door een klein, stilistisch juist gekozen ensemble dat bestaat uit Jürgen Groß, Albrecht Kühner en Jochen Grüner (v), Inka Döring (vc), György Farkan (fag), Ophira Zakai (theorbe) en Jörg Jacobi (kl).

Het geheel leidde tot een erg mooi resultaat. Het wachten is op iemand die Unmusikalische Konzerte componeerde; het was iets voor Kagel geweest.....