CD Recensies

SCOTT: VISIONS

Scott: Visions. Berceuse W. 47; Poems nr. 1-5 (1912); Lotus land op. 47/1; Water-Wagtail op.71/3; Sphinx op. 63; Intermezzo op. 67/3; Summerland op. 54 nr. 1-4; Pierrot pieces op. 35/1 en 2; Columbine op.47/2; Little waltzes op. 58 nr. 1-3; Morning song from The Jungle Book; Over the prairie W. 233. Nino Gvetatze. Challenge CC 72819 (61’22”). 2019

Buiten Engeland heeft de componist, dichter/schrijver en occultist Cyril Scott (1879 - 1970) nooit de aandacht gekregen die hij verdiende met zijn ongeveer vierhonderd muziekwerken, waaronder concerten voor piano, viool en cello, symfonieën, vele pianowerken en een paar opera’s. Hij publiceerde ook twintig boeken en geschriften over occulte onderwerpen en natuurgeneeskunde. 

In zijn muziek werd Scott wel de ‘Engelse Debussy’ genoemd en inderdaad bezit zijn muziek een sensuele schoonheid die we overigens ook bij Scriabin, Ravel en Szymanowski aantreffen.

Scott, die in Frankfurt studeerde, absorbeerde daar continentaal Europese invloeden, maar weerstond de radicale ideeën van de Tweede Weense school. 

Eerder maakte de Australiër Dennis Hennig (Et’cetera KTC 1132) een opname met pianowerken van Scott, maar minstens zo opvallend is het dat de Georgische, al jaren in Nederland wondende Nino Gvetadze zich voor Scott inzet. Zelf verklaart ze dat als volgt: ’Toen in nog op het conservatorium in Tblisi studeerde, had ik het voorrecht om les te krijgen van de prominente componist, pedagoog en pianist Nodar Gabunia en zijn lessen en voorspeelavonden waren bijzonder omdat hij altijd een ongewoon thema koos. Tijdens een van die avonden was het onderwerp ‘Debussy en zijn tijdgenoten’ mocht ik Lotus land spelen, een werk dat me meteen vanaf de eerste maten heel erg boeide’. Geen wonder want het heeft net als Paradijsvogels en de Danse orientale iets mysterieus Oosters.

Gvetadze begint echter met een poètische Berceuse en leidt de luisteraar daarna door een nacht vol kleurige visioenen om die te laten volgen door het (op)wekkende Morning song en een weidse, dromerige blik Over the prairie.

Haar spel is schilderachtig en heel bekoorlijk. Een fijne aanwinst!