CD Recensies

SCHUBERT: PIANOTRIO NR. 2; NOTTURNO

Schubert: ‘Adagio’ in Es op. posth. 148, D. 897 Notturno; Pianotrio nr. 2 in Es op. 100, D. 929. Hamlet trio. Channel Classics CCS 41719 (58’29”). 2018

Net als in het Pianotrio nr. 1 horen we in nr. 2 uit 1827 een vrij dramatische, zoekende componist en geeft hij nog meer van zichzelf. Het eerste deel klinkt vol gekwelde en aangrijpende stemmingswisselingen waartussen af en toe een sprankje hoop doorschijnt. Het tweede deel wordt door de cello met een nogal troosteloze melodie op een Zweeds volksliedje ingezet dat duidelijk Schuberts stempel draagt. Het ritme is dat van een langzame mars alsof de muziek gebukt gaat onder een zware last.

Het scherzo is gebaseerd op een Weense dans; en is veel zorgelozer als een verlichting na een zware beproeving. De uitgebreide finale (waarin nog werd geschrapt) begint zelfs enigszins humoristisch en omvat Hongaarse elementen en een verwijzing naar de melodie van het langzame deel. 

De drie musici van het Hamlet trio: Paolo Giacometti (p), Candia Thompson (v) en Xenia Jankovic (vc) geven daar een heel indringende, goed modulerende vertolking van en zorgen voor dramatische contrasten Mooi zoals Schubert iets heel menselijks krijgt.

Nu graag gauw ook Pianotrio nr. 1 en de prille ‘Sonate’ in Bes D. 28 om de Pianotriowerken compleet te maken, net als bij het jarenlang onovertroffen Beaux Arts trio (Philips 475.757-2) dat nu zware concurrentie lijkt te krijgen.