CD Recensies

SILVESTROV: TOUCHING THE MEMORY

Silvestrov: Touching the memory…. Postludia voor piano en strijkorkest nr. 1-4; Momenten van poëzie en muziek nr. 1 en 2; Postludia voor piano nr. 1-3; Epitaaf; Walsen voor piano op. 54 nr. 1-3; Elegieën voor piano op. 60 nr. 1 en 2; Herinneringsmomenten 2 en 3 op. 27; Hymne; Walsen voor Jean-Paul Dessy nr. 1-3. Alexei Lubimov (p), Valentin Silvestrov (p), Elise Gäbele (s) met het Ensemble Musiques nouvelles o.l.v. Jean-Paul Dessy. Brilliant Classics 95765 (78’01”). 2008

Het is goed dat de muziekindustrie steeds meer aandacht besteed aan de Russische muziek uit de post-Sovjet periode. De Oekraïner Valentin Silvestrov (1937) profiteert daar ook in ruime mate van en het ene na het andere werk wordt zo ontsloten.

Ditmaal gaat het om 4 Postludia, Epitaaf en Herinneringsmomenten 2 voor piano en strijkorkest, de beide Momenten van poëzie en muziek waaraan ook zang te pas komt en een stel pianosolo stukken. Tot besluit horen we de componist zelf als pianist in drie aan de dirigent Dessy opgedragen walsen. Het zijn meestal stukken uit zijn laatste levensjaren in voor de hand liggende anekdotische stijl. In de jaren 1970 flirtte Silvestrov nog met de West Europese avant-garde, maar daarvan in hier geen spoor te ontdekken.

Voor dit soort korte baan muziek hoef je geen grote structurele gaven te hebben, maar een echt sterke, originele melodicus is Silvestrov ook niet. Het zijn vooral de voortreffelijke inzet van Lubimov, Gäbele en Dessy die deze uitgave de moeite waard maken en het is aardig om Silvestrov tot besluit zelf nog even  als pianist te horen.