CD Recensies

SCHUBERT: VIOOLSONATE, FANTASIE E.A.

Schubert: Fantasie in C D. 934; Vioolsonate in A D. 574; Rondo brillant in b D. 895. Isabelle Faust (viool) en Alexander Melnikov (piano). Harmonia Mundi HMC 90.1870 (57’47”). 

Net als bijvoorbeeld door Kremer en Oleg Maisenberg c.q. Valery Afanasiev (DG 437.092-2 en 431.654-2) en meer dan Dong-Suk Kang en Pascal Devoyon (Naxos 8.550420) die te lijden hadden onder een ongelukkige opnametechniek, nemen de jonge Isabelle Faust en haar frappant goede begeleider Alexander Melnikov deze vaak voor belangeloze huismuziek versleten werken van Schubert heel serieus. Te hopen is dat ze op een volgende cd ook nog toekomen aan de drie sonatines D. 384, 385 en 408.

De violiste beschikt over innemende retorische gaven, een onopdringerige virtuositeit en een heel zangerige toon; de pianist is gelukkig geen simpele begeleider maar een gelijkwaardige partner die waar nodig ook het heft in handen neemt. Het resultaat imponeert. Elk detail krijgt een expressieve betekenis en het geheel heeft een natuurlijk, ongeforceerd aanzien. Het wil heel wat zeggen dat deze vertolkingen onopgesmukter en fraaier van toon zijn dan die van Kremer. Op de opnamekwaliteit valt niets af te dingen. Nu maar hopen op het vervolg.