CD Recensies

SCHUBERT: VIOOLSONATINES NR.1-3, RONDO BRILLANT, FISCHER

Schubert: Vioolsonatines in D D. 384, a D. 385 en g D. 408; Rondo-brillant in b D. 895. Julia Fischer en Martin Helmchen. Pentatone PTC 5186 347 (64’31”0. 2009

 

Deze cd vormt het eerste deel van een integrale opname van Schuberts werken voor viool en piano. Zoals van Julia Fischer te verwachten was, is het een veelbelovend begin. Bovendien blijkt uit deze opname dat ze niet (geheel) ‘verloren’ is aan Decca, maar in ieder geval tot juli 2009 nog voor haar eerste label bleef werken.

Het is uitstekend dat ze zich hier aan die complete uitgave zet want het is hoog tijd dat er naast de heel mooie, zij het in zuiver lyrisch opzicht niet voldoende uitgespeelde en bovendien geïsoleerde, onvolledige opname van Isabelle Faust en Alexander Melnikov (Harmonia Mundi HMC 90.1870) met de Sonate D. 574, de Fantasie D. 934 en als voorlopig enige het overlappende Rondo-brillant D. 895 een goede nieuwe reeks verschijnt.

De compilatie zal straks dwars door het leven van Schubert gaan. Van de betrekkelijk vroege Sonatines tot de late Fantasie, die volgens Alfred Einstein ‘een substituut was voor het vioolconcert dat Schubert nooit schreef’ en waarin mogelijk ook het Rondo voor viool en orkest paste. De Sonatines hebben een zuiver diverterend karakter.

Fischer en haar jonge, nieuwe voortreffelijke partner Helmchen weten de Sonatines te vervullen van alle wat naïve, maar grote charme die ze nodig hebben. De violiste speelt met verfijnde toon die ze waar nodig met kracht en gewicht vult, de pianist zorgt ervoor dat een gelijkwaardig geheel ontstaat. Het late Rondo is een fraai, virtuoos stuk dat echter van gering belang is. Doch ook de lyriek krijgt alle aandacht. Daar laat dit tweetal gelukkig niets van blijken: hun pleidooi brengt het stuk op hoger niveau, zonder waar dan ook in dit programma te zoeken naar een diepzinnigheid die er niet is. Voortdurend worden de juiste sfeer en de juiste aard getroffen. Ook op de opnamekwaliteit (werkend vanuit de Concertboerderij Valthermond) is nauwelijks wat aan te merken. We wachten gespannen op het vervolg.