CD Recensies

SCHMELZER: LA MARGARITA

Schmelzer: La Margarita, Muziek voor het hof van Wenen en Praag. Armonic Tributo Austria o.l.v. Lorenz Duftschmid. Arcana A 339 (69’58”). 1995

 

Het ensemble Armonico tribute Austria, dat eerder al voor Arcana complete cd’s wijdde aan werk van Fux  en Peuerl en zich ook op het label CPO niet onbetuigd liet, verzorgt hier een rijk geschakeerd programma met voornamelijk korte balletten (o.a. ‘Balletto a cavallo’ en ‘La Margarita’), een vijftal meerstemmige sonates en het lied ‘In  jenem Gefilde’ dat keurig door sopraan Mieke van der Sluis wordt gezongen.

De bindende factor is het Weense hof van Margherita Teresea van Oostenrijk (de echtgenote van Leopold I en niet te verwarren met de een eeuw later levende Maria Theresia) dat al deze muziek instigeerde. Johann Heinrich Schmelzer (von Ehrenruff, ca. 1620/3-1680) was daar hofcomponist en schreef inderdaad voornamelijk balletten, maar ook instrumentale en vocale werken. Het meeste met een zeer onderhoudend karakter, getuige het gebruik in miniatuur van oude, gestileerde dansvormen als giga, follia, sarabanda, courente, allemanda en gavotta.

Met het ‘Paardenballet’ van 8’45” als langste vijfdelige werk gaat het echt om in totaal 22 superkorte stukken, die echter op de homogeen klinkende oude instrumenten met de vereiste terughoudende zwier tot klinken komen. Een aanwinst dus en een fijne aanvulling op wat anderen – Harnoncourt, het Freiburgs barokorkest bijvoorbeeld – al bijdroegen een de ontsluiting van Schmelzers oeuvre.