CD Recensies

SHOSTAKOVICH: SYMFONIEËN NR. 3 EN 10

 

Shostakovich: Symfonieën nr. 3 in Es De eerste Mei op. 20 en 10 in e op. 93. Koor en orkest van het Mariinsky theater o.l.v. Valery Gergiev. Mariinsky MAR 0511 (80’23”). 2009/10

 

De Derde symfonie met zijn ideologische ballast behoort tot de stiefkinderen onder Shostakovich’ symfonische repertoire. Lang kon men hem vrijwel uitsluitend in complete uitvoeringen van de reeks symfonieën vinden totdat Jansons hem in München opnam (EMI  356.830-2) en Petrenko in Liverpool (Naxos 8.572396).

Maar hier hebben we dan een 100 procent Russische verklanking door een orkest en een dirigent die er haast voorbestemd voor lijken. Dat wordt grotendeels ook bewaarheid, meteen vanaf de mooie klarinetsolo aan het begin. Zoals zo vaak bij deze dirigent heerst een gespannen, energieke en enthousiaste sfeer zonder dat de duisterder aspecten van het werk onbelicht blijven en het is logisch dat het operakoor, zingend in eigen taal, heel overtuigend is als verpersoonlijking van vurige revolutionairen op tekst van Semyon Kirsanov. Die gezongen tekst is gelukkig afgedrukt met Engelse vertaling.

Het was eigenlijk nogal merkwaardig dat tot nu toe de mooiste cd vertolkingen van de Tiende werden verzorgd door niet-Russen: nog altijd Karajan (DG 477.5909) en Haitink (LPO LPO 0034). Maar hier vinden zij hun meester, al gaat die in het mooie nieuwe Mariinski theater wat minder subtiel te werk. Opvallend hooguit dat de spanning even wat wegvloeit na de grote climax in de finale. Maar verder alle lof. Had Gergiev het eerste deel zoals de genoemden iets minder snel genomen, dat had het werk niet op de mooi evenwichtig en duidelijk klinkende cd met ruim 80 minuten speelduur gekund. Een heel waardevolle aanwinst voor de Shostakovitch discografie.