CD Recensies

SHOSTAKOVICH: UIT JOODSE VOLKSPOËZIE; SUITE NIEUW BABYLON

Shostakovich: Uit Joodse volkspoëzie op. 79 nr. 1-11; Suite Het nieuwe Babylon (arr. Rozdestvensky). Tatyana Sharova (s), Ludmilla Kuznetsova (ms), Alexei Martynov (t) met het Russisch Staats symfonie orkest o.l.v. Valery Polyansky. Chandos CHAN 9600 (69’07”). 1996

 

De elfdelige reeks Uit Joodse volkspoëzie was het eerste werk dat Shostakovitch begin 1948 schreef na de ideologische onderdrukking op kunstgebied door Stalins makker Andrei Zdanov. Het werk kan worden beschouwd als een heldhaftige verzetsdaad, maar het werk voor sopraan en piano of orkest mocht niet openbaar worden uitgevoerd vanwege de antisemitische sfeer in de USSR.

Het werk laat de verbondenheid horen tussen de componist en de muziektaal van de Russisch-Joodse volksliederen en getuigt van een groot medeleven met de slachtoffers van de vervolging. De teksten lijken af te rekenen met de negatieve sentimenten uit het verleden, maar ook de positieve boodschap over een geëmancipeerd heden klinkt hol.

Er is gelukkig een bijzondere opname van sopraan Nina Dorliak (de echtgenote van Sviatoslav Richter) en Dmitri Shostakovitch aan de piano uit 1956 gered (Naxos 9.81046), maar de orkestratie van de componist werkt verrijkend en ook Polyansky gebruikt authentiek Slavische stemmen. 

Het leeuwendeel van deze cd is echter gewijd aan de filmmuziek bij Een nieuw Babylon. Het klinkt alles prachtig.