CD Recensies

STAINER: CRUCIFIXION, THE

Stainer: The crucifixion. James Gilchrist (t), Simon Failey (bs), Stephen Farr (org), Clare College koor, Cambridge o.l.v. Timothy Brown. Naxos 8.557624 (66’27”). 2004

 

Heel typisch Engelse kerkmuziek van John Stainer (1840-1901); hij was organist, o.a. van de St. Paul’s kathedraal en koorleider van St. Michael’s College in Tenbury en zijn oratorium The Crucifixion (1887) is zijn bekendste werk. In Engeland behoort het werk nog steeds tot het favoriete Paasrepertoire, op het continent heeft het nooit veel voeten aan de grond gekregen omdat het niet alleen te specifiek Engels, maar ook een uiting van Victoriaanse sentimentaliteit vindt. Het werk is wel eerder een meditatie dan een oratorium en vrouwelijke solisten ontbreken. Daarentegen wordt de kerkgemeente aangemoedigd om mee te zingen, iets wat in Engeland met succes kan, maar in Nederland op een fiasco zou uitdraaien.

Timothy Brown beschikte niet alleen over zeer goede solisten – voorop tenor Gilchrist - maar ook over een ver boven middelmatig koor dat het eenvoudige devotiekarakter van het werk alle recht doet. De gemeente zingt in de kathedraal van Guildford de hymnen keurig mee.