CD Recensies

SIBELIUS: JOKAMIES; BELSHAZZAR'S FEEST E.A.

Sibelius: Jokamies op.83 (Elckerlyc); Belshazzar’s Feast op. 51; Grevinnans konterfej (Portret van de gravin). Lahti Symfonie orkest o.l.v. Osmo Vänskä. BIS CD 735 (65’48”). 1995

Een cd met onbekende toneelmuziek die hier waarschijnlijk voor het eerst is opgenomen. Sibelius schreef de muziek bij Jokamies, hier bekend als Elckerlyc ofwel ‘Den spyeghel der salicheyt van Elckerlyc’ een in de Middeleeuwen populair en succesvol theaterstuk dat tijdens het Salzburg Festival met jaarlijkse voorstellingen traditioneel voortleefde, in 1916 op verzoek van Hofmannsthal’s moraliteiten spel.

De muziek hierbij bestaat uit 16 deeltjes en duurt zo’n veertig minuten. De koppeling van deze soms wat fragmentarische muziek is los van het toneelstuk onduidelijk, maar is los daarvan best karakteristiek en sfeervol. Hoogtepunt is deel 11, een largo voor strijkers con sordino dat ook zou passen bij Sibelius’ De storm. De verdere laatste 25 minuten van het werk zijn ook op een aparte manier heel pakkend. Goed dus dat het materiaal aan de vergetelheid is ontrukt.

Uit een ander vaatje wordt getapt in de elfdelige toneelmuziek bij Hjalmar Procope’s Belshazzar’s feest. Het toneelstuk en de schrijver zijn buiten Finland onbekend, maar Sibelius’ muziek in fraaie suitevorm met een notturno als hoogtepunt is meer dan de moeite waard als ontroerende muziek.

Grevinnans konterfej voor strijkorkest dateert uit 1906 en heeft een wat weemoedig maar charmant karakter; opvallend genoeg werd dit maar 4 minuten durende stuk pas onlangs gepubliceerd.

Deze cd is een trouvaille voor luisteraars die dachten de meeste werken van Sibelius wel te kennen. Aan de zeer geslaagde uitvoeringen en opname zal het niet liggen.