CD Recensies

SIBELIUS: TEMPEST, THE

Sibelius: The tempest op. 109. Lilli Paasikvi, Kirsi Tiihonen, Anssi Hirvonen, Heikki Keinonen, Paavo Kerola met het Lahti symfonie orkest en –koor o.l.v. Osmo Vänskä. BIS CD 581 (67’16”). 1992

In 1926 voltooide Sibelius de 36-delige toneelmuziek bij Shakespeare’s bekende toneelstuk The Tempest voor het voorstellingen in het Kopenhaagse Koninklijk Theater in de regie van Adam Poulsen, hoewel hij eigenlijk al jaren eerder op deze mogelijkheid was geattendeerd. Het werd tenslotte zijn laatste, grote, belangrijke werk.

Het werk heeft lang op een volledige opname moeten wachten, maar hier is deze dan, compleet met solisten, gemengd koor, harmonium en flink bezet orkest. Daarvoor mesten we het met suites stellen. Het bekendste deeltje is waarschijnlijk het tweede, een Berceuse. Maar ook het ‘Koor van de winden’ is heel pakkend, net als het puur orkestrale Intermezzo aan het begin van de vierde akte.

Vänskä zorgt dat de muziek wordt afgewikkeld in de volgorde die in 1927 werd gebruikt en de uitgebreide toelichting bij de cd geeft veel nadere gegevens. Los van de toneelomgeving komt de muziek nog veel beter.

Over de vertolking door alle geëngageerde betrokkenen niets dan goeds en de mooie sfeer strekt zich ook over de opnamekwaliteit uit die het ensemble niet al te direct laat klinken.