CD Recensies

SIBELIUS: SCÈNES HISTORIQUES; SUITE KUNG KRISTIAN II

Sibelius: Scènes historiques 1 op. 25 en 2 op. 66; Kung Kristian II, suite op. 27. Nieuw Zeelands symfonie orkest o.l.v. Pietari Inkinen. Naxos 8.570068 (63’28”). 

Het New Zealand symfonie orkest is een betrekkelijk jong ensemble dat in 1946 werd opgericht, voornamelijk in Auckland en Wellington optreedt en momenteel over een jonge Finse chef beschikt die vanzelfsprekend muziek uit zijn vaderland meebracht. Zo ontstond dit aantrekkelijke programma met de beide reeksen Scènes historiques uit respectievelijk 1899/1911 en 1912 en de toneelmuzieksuite bij A. Paul’s Koning Kristian II uit 1898.

Het is goed te kunnen signaleren dat het om heel goed geslaagde uitvoeringen gaat. Karakter, temperament, gevoeligheid, nuancering: het is alles keurig in orde en de muziek klinkt als nieuw, ook is het niet allemaal even belangrijk.

Probeer ‘Festivo’ met zijn levendige bolérokarakter uit op. 25 en de daarmee sterk contrasterende ‘Elégie’ uit Koning Christiaan om daarvan een goede indruk te krijgen. Het laatste deeltje, de levendige ‘Ballade’ vormt een mooie