CD Recensies

SIBELIUS: VIOOLSONATES E.A.

Sibelius: Vioolsonates in a (1884) en in D (1885), Andante grazioso in D (1884/5), Stukken nr. 1-5 (1886/7); Sonatedeel (1885); Sonatefragment in b (1887); Suite in d (1887/8); Diverse korte stukken en fragmenten. Jaakko Kuusisto en Folke Gräsbeck. BIS CD 1022 (77’20”). 1998

 

Sibelius; Suite in E (1888), Lento in Es; Allegretto in Es; Moderato-maestoso in Es; Interludium in c; Maestoso in c; Allegretto in C; Tempo di valse in A; Allegro in a; Vioolsonate in F (1889); Studies in Berlijn en Wenen nr. 1-4; Étude in D; Allegretto in A; Romance in G; Een gelukkige muzikant. Jaakko Kuusisto en Folke Gräsbeck. BIS CD 1023 (72’55”). 1999 

 

Ooit droomde Sibelius dat hij een loopbaan van vioolvirtuoos kon volgen met als gevolg een hele reeks kleinere en grotere werken die hier zo volledig mogelijk zijn gedocumenteerd. Dat dit streven na 1888 snel doofde, is beter bekend. Maar het resultaat is wel een aardig bestanddeel werken dat later nagenoeg onbekend bleef, ook in Finland zelf. Het leerling materiaal dateert van vòòr Kullervo. De laatste werden gedurende of vlak na W.O. I gecomponeerd.

Weinig in deze stukken voorspelt de grote componist van symfonieën en symfonische gedichten, maar het is nuttig het ter beschikking te hebben en geeft hopelijk vioolstudenten meer voedsel. In de beste werken zoals de Sonates in a (met een echo van Beethoven) en F (met iets van Grieg) en de Suite in d wordt een goede assimilatie van de klassieke stijl getoond, verder gaat het veelal om kleinigheden en salonstukjes.

Jaakko Kuusisto – die het deeltje ‘Tempo di valse’ voltooide en een paar solostukken speelt al deze stukken met veel overtuigingskracht, een warme toon en een uitgesproken gevoel voor de melodiek. Hij krijgt daarbij heel goed ondersteuning van Folke Gräsbeck. Wat dit alles ook erg mee heeft, is de voortreffelijke opnametechniek van BIS.