CD Recensies

CHESKY: VENETIAANSE CONCERTEN NR. 1-4

Chesky: Venetiaanse concerten nr. 1-4. Orkest van de eenentwintigste eeuw o.l.v. David Chesky JD 379 (62’32”). 2015

 

David Chesky (1956) is een veelzijdige Amerikaanse componist die zowel jazz – nummers als Club de Dol, 52nd Street en Edgar the Barber schrijft als symfonische- en balletmuziek. Zo schreef hij zowat twintig Urban concertos voor diverse solo instrumenten (viool, altviool, cello, fluit, klarinet, fagot, trompet, bastrombone, gitaar).

Een behoorlijke Nederlandse vertaling van het begrip urban music schijnt er nog niet te zijn en te spreken van ‘stedelijke muziek’ klinkt wat raar.

Hoe dan ook als een soort eerbetoon van de Italiaanse barokconcertjes traditie schreef Chesky een viertal Venetiaanse concerten in concerto grosso vorm. Daarin hebben de barokke contouren plaats gemaakt voor wat chromatische polyfonie en kruisritmes, vermengd met Braziliaanse en andere Latijns-Amerikaanse invloeden en toefjes jazz, bebop en funk. Passie en energie te over in deze anachronistische botsing van diverse stijlen, met even wat rustpunten in de langzame deeltjes. Toch zijn er aan de dominant vrij agressieve, deels gefragmenteerde muziek bij vlagen ook verrassend aangename kanten.

Reden genoeg om eens van dit materiaal te proeven via youtube of spotify eer men besluit de cd aan te schaffen.