CD Recensies

COUPERIN, F.: CANTATE ARIANE CONSOLÉE PAR BACCHUS; APOTHÉOSE DE LULLY ET DE CORELLI

Couperin, F.: Cantate voor bas, gamba en b.c. Ariane consolée par Bacchus; L’apothéose de Lully; La Parnasse, Apothéose de Corelli. Stéphane Degout (b) met Les talens lyriques o.l.v. Christophe Rousset. Aparté AP 130  (60’56”). 2016

 

Op 10 november 2018 kan de tweehonderdvijftigste verjaardag van François Couperin ‘le grand’ worden gevierd. Een gebeurtenis die vast tot de nodige discografische activiteiten zal leiden. Dit is daar alvast eentje van. Naar de normen van zijn tijd was hij geen erg productieve componist, maar zijn muzikale nalatenschap van twee orgelmissen, die Leçons de ténèbres, instrumentale kamermuziek en bovenal zijn in in ordres gebundelde voor solo klavecimbel getuigt van een scrupuleuze aandacht voor het detail.

Door Lodewijk XIV uitverkoren bij zijn Chapelle royale in Versailles werd Couperin na zijn dood lang vergeten, maar intussen is het belangrijkste materiaal uit zijn oeuvre wel op cd verschenen.

Dat daarbij toch nog wat nieuws te ontdekken valt, blijkt uit de aanwezigheid van de Cantate Ariane consolée pas Bacchus die hier waarschijnlijk voor het eerst – en gelukkig meteen uiterst stijlvol en fraai uitgevoerd met de warme bariton van Stéphane Degout als waarlijk troostende stem.

Vertrouwder zijn L’apothéose de Lully voor twee instrumenten en basso continuo uit 1725 en de triosonate La Parnasse, L’apothéose de Lully uit 1724 vooral dankzij William Christie die hiervoor reeds in 1987 met Christophe Rousset samenwerkte (Harmonia Mundi HMA 195.1269) en dezelfde koppeling bood. De componist wachtte tot zijn laatste decennium voordat hij deze door Italië geïnspireerde kamermuziek publiceerde. Ze waren waarschijnlijk bestemd voor uitvoering tijdens de concerts royaux, maar de instrumentatie is niet gespecificeerd. Alleen een voorkeur voor violen en fluiten in bepaalde delen is duidelijk. 

Nu met de bij Christie opgedane ervaring, zorgt Rousset met zijn ensemble voor elegante, levendige vertolkingen waarin de subtiliteit van Couperins schrijfwijze duidelijk naar voren is gebracht.

Deze uitgave schijnt een voorloper te zijn van een groter album dat Aparté ter ere van Couperins verjaardag wil samenstellen.