CD Recensies

COUPERIN:, F. LEÇONS DE TÉNÈBRE NR. 1-3; VERSETS DU MOTET NR. 1-4

Couperin: Leçons de ténèbres pour le mercredi saint nr. 1-3; 4 Versets du motet. Sophie Daneman (s), Patricia Petibon (s) met Les arts florissants o.l.v. William Christie. Erato 0630-17067-2 (47’26”). 1996 

 

Bij de drie Leçons de ténèbres pour le mercredi saint uit 1714 gaat het om liturgische werken voor de stille week (voor Pasen). Ze zijn gebaseerd op hetr bijbelboek Klaagliederen waarin de profeet Jeremia treurt om de verovering van Jerusalem.

De componist stond hierbij nog in de oude traditie van het Concilie van Trente dat in de tweede helft van de zestiende eeuw had bepaald welke teksten moesten worden gezongen op Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag.

Helaas is het werk onvoltooid nagelaten. Beide eerste Leçons zijn gesplitst tussen beide sopranen die in de derde samen zingen.

Omdat het werk nog geen veertig minuten duurt, is voor een kleine aanvulling in de vorm van de vier Versets du motet, psalmzettingen uit 1703, gezorgd.

Omdat de vertolking door William Christie nog steeds een der mooiste is, wordt deze hier naar voren gehaald. Een uitvoering door Le poème harmonique o.l.v. Vincent Dumestre, in december 2016 bejubeld met dit werk in Nederland, is er ook, maar dan blijkbaar alleen als onderdeel van een omvangrijk programma op tien cd’s (Alpha 260).