CD Recensies

CHOPIN: KRAKOWIAK; FANTASIE OVER POOLSE VOLKSLIEDEREN E.A.

Chopin: Andante spianato et grande polonaise in Es op. 22; Rondo voor piano en orkest in F op. 14 A la Krakowiak; Variaties over Là ci darem la mano uit Mozarts Don Giovanni in Bes op. 2; Fantasie over Poolse volksliederen op. 13; Nocturne in cis op. post. Jan Lisiecki met het NDR Elbphilharmonie orkest o.l.v. Krzystof Urbanski. DG 479.6824 (64’43”). 2016

 

In 2009 debuteerde de Canadees-Poolse pianist Jan Lisiecki op 15-jarige leeftijd al met beide pianoconcerten van Chopin met Sinfonia Varsovia o.l.v. Howard Shelley (Narodowy Instytut Fryderyka Chopina NIFCCD 200), daarna volgde in 2012 voor DG een opname met Mozarts Pianoconcerten nr. 20 en 21 (DG 479.0061) en in 2014 van Chopins complete Études (DG 479.1039). Zeker beide laatste kregen een warm onthaal in de pers. En nu komt hij met alle werken voor piano en orkest buiten beide pianoconcerten van de Poolse componist. Dat deden Idil Biret (Naxos 8.554541) en Nelson Goerner (Narodowy Instytut Fryderyka Chopina NIFCCD 009) ook.

Het is misschien moeilijk te geloven dat alle werken op deze cd (met uitzondering van het korte Andante spianato dat vooraf gaat aan de Grande polonaise werden geschreven voordat Chopin 21 was.

‘Hoeden af, heren!’ schreef Schumann naar aanleiding van de Variaties over là ci darem dat al op zijn achttiende was ontstaan en dat zich niet te buiten ging aan virtuoze showeffecten, maar heel mooi gevarieerde figuraties. Bij de Krakowiak en de Fantasie was dat eerder het geval. Maar ook daarin gaat het niet alleen om vertoon van pianistisch kunnen, maar om momenten van dichterlijke verdroomdheid zoals we die later bijvoorbeeld in de Nocturnes terugvinden. Eentje daarvan voert Lisiecki solo als toegift uit.

De toevoegingen van het orkest blijken in deze werken haast nog zinvoller dan in de pianoconcerten.

Het zal nauwelijks verbazen dat deze uitgave ook weer op hoog niveau staat omdat de pianist zoveel affiniteit heft met Chopins idioom en omdat hij zo invoelend wordt begeleid door het Hamburgse orkest onder de eveneens Poolse Krzystof Urbanski.