CD Recensies

CLAMER: MENSA HARMONICA

Clamer: Mensa harmonica, Partita’s nr. 1-6. Ensemble Dolce risonanza. Christophorus CHR 77406 (69’56”). 2015

 

De zeventiende eeuwse Oostenrijker Andreas Christoph Clamer (1633-1701) was aartsbisschoppelijk hofcantor in Salzburg en schreef zijn kamersonates Mensa harmonica in 1682 als Tafelmusik voor de vorst/bisschop Maximilian Gandolph, Graf zu Küenburg in Salzburg.

Over de in 1633 geboren en in 1701 gestorven componist is weinig bekend. Tot de weinige composities van hem die bewaard zijn gebleven, behoren deze zesdelige Partita’s voor twee violen, gamba en b.c. die werden geschreven voor de groots opgezette festiviteiten rond het elfhonderdjarig bestaan van het aartsbisdom Salzburg. Mogelijk werden de stukken in de openlucht gespeeld, mogelijk ook in de tuinen van kasteel Hellbrunn.

In totaal schreef Clamer daarvoor liefst tweeënveertig Partita’s, waar hier wijselijk een keuze uit is gedaan. De muziek lijkt heel geschikt voor een verpozend doel want deze klinkt heel onderhoudend en aangenaam en blijkt verrassend aardige muzikale invallen te bevatten binnen de 36 deeltjes. Lieflijke muziek gaat hand in hand met een zeer afwisselende harmoniek.

Het is goed en nuttig dat Ensemble Dolce risonanza, bestaande uit Gunda Hagmüler en Szabolcs Illés (v), Eva Münzberg (vdg), Florian Wieningen (violone) en Anton Holzapfel (kl) met het precies goede instrumentarium zorgt voor goed typerende, welluidende vertolkingen die echt iets feestelijks hebben. Een nuttige cd première.