CD Recensies

CRAVEN: ENTANGLED STATES

Craven: Entangled states. Mary Dullea. Métier MSV 28571 (2 cd’s, 2u. 52’55”). 2017 

 

Een uitgave die heel wat raadsels opgeeft. Wie in de toelichting bij dit dubbelalbum of op Wiki zoekt naar gegevens over de componist Eric Craven eindigt met lege handen, behalve dat hij in beslotenheid, zonder publiciteit leeft. Enig speurwerk leert dat hij in Manchester wiskunde en muziek doceert. 

Ook de toelichting is dermate gesluierd en vaag dat we niets wijzer worden over de ‘verwarrende staat’ van de muziek die zijn naam in 48 afzonderlijke pianostukken op merkwaardige wijze waarmaakt. Wel heeft Craven een blog waarin hij wat meer vertelt. 

Craven ls eerder een soort serieus te nemen Kaikhosru Shapurji Soarbji dan de wezenloos ongeïnspireerd dreutelende Einaudi omdat hij behalve groot vakmanschap ook verbeelding toont. Aleatorische principes worden gebruikt en een wiskundige efficiëntie ezels quantum techniek is ook duidelijk.

Zelf spreekt hij met betrekking tot zijn uitsluitend in Romeinse cijfers genummerde stukken van ‘Non-Prescriptive Compositional and Performance Techniques’ in diverse staten.

McCravens Pianosonates nr. 7-9 waren eerder al door de Ierse pianiste Mary Dullea in Wales opgenomen (Métier MSV 28544, 2 cd’s). Ook over haar is niet zoveel bekend, behalve dat ze zich specialiseert in eigentijdse muziek en dus ideaal is toegerust om McCraven alle recht te doen want van haar worden ook creatieve gaven verwacht.

Als grote troost: de raadselachtige muziek is gelukkig niet ‘moeilijk’ maar best inventief en goed zonder nadere kennis en bijgedachten te beluisteren.

Heel intrigerend ook.