CHÉDEVILLE: SAISONS AMUSANTES, LES
CD Recensies - C

Chédeville: Les saisons amusantes. Ensemble Danguy o.l.v. Tobie Miller. Ricercar RIC 398 (51’34”). 2018

De Franse componist Nicolas Chédeville (1705 - 1782) maakte in 1737 als een soort ‘Vivaldi undercover’ onder de titel Les saisons amusantes een bewerking van een stel bekende concerten, de meeste uit De 4 jaargetijden, namelijk Le printemps, Les plaisirs de l’été, La moisson, l’automne, Les plaisirs en l’hiver en een ander als arrangement van Il piacere, met in totaal 18 deeltjes.

Zijn bewerkingen maakten geen deel uit van een leerproces zoals bij de Bachbewerkingen van Vivaldiconcerten, noch een manier om mooie melodieën te laten terugkomen in andere eigen werken, zoals bij Händel. Het is duidelijk dat Chédeville de Italiaanse stijl in het algemeen en Vivaldi in het bijzonder bewonderde, maar dat hij het aangereikte materiaal puur voor zijn eigen gerief en gewin gebruikte.

Het was in een tijd waarin in Frankrijk de draailier en de musette (een barok doedelzak) erg populaire instrumenten waren. In 2001 maakte Éclairs de musique met Matthias Loibner (draailier), Enrico Casazza (v) en Chiara de Ziller (blokfl) een opname van Les saisons amusantes.

Tobie Miller, zelf een virtuoos met de draailier, maakt van deze licht vervreemde bekende muziek met zijn ensemble een haast nog spontaner en onderhoudener feestje.