CD Recensies

CZERNY: CONCERT VOOR PIANO VIERHANDIG; FANTASIE

Czerny: Concert voor piano vierhandig in C op. 153; Fantasie voor 2 piano’s op. 11; Bruch: Concert voor 2 piano’s en orkest op. 88a. Aglika Genova en Liuben Dimitrov met het Bulgaars nationaal omroeporkest o.l.v. Yordan Kamdzhalov. CPO 555.090-2 (60’54”). 2016

In 2017 won het Bulgaarse pianoduo Aglika Genova en Liuben Dimitrov een Duitse Echo Klassik onderscheiding voor een opname met werken van Bartók en Babin (CPO 555.001-2) van twee jaar eerder.

Met de combinatie van twee totaal verschillend geaarde werken van Czerny, de vader van de pianoschool en de études enerzijds uit de eerste helft van de negentiende eeuw en de laatromantische Bruch uit 1912.

Het werk van Czerny is een vlot werk, met veel pianokennis en vakmanschap geschreven en het heeft nog een enigszins barokke, gelijkmoedige achtergrond, bij Bruch gaat he om een heel wat dramatischer en virtuozer werk.

Voor beide tonen de Dimitrovs het juiste begrip en zorgen daarmee voor passende vertolkingen. Czerny’s prille Fantasie daartussen vormt een mooie overgang en zorgt voor een breed spectrum.