CAVALIERI: LAMENTATIONES HIEREMIAE PROPHETAE
CD Recensies - C

Cavalieri: Lamentationes Hieremiae prophetae. Le poème harmonique o.l.v. Vincent Dumestre. Alpha ALPHA 011 (62’32”). 2000

Bekend werd Emilio de Cavalieri (ca. 1550 - 1602) vooral met zijn rond 1600 voor het eerst uitgevoerde Rappresentatione di anima et di corpo waarvan zowel Christina Pluhar (Alpha ALPHA 065) als René Jacobs (Harmonia Mundi HMC 90.2200/1) mooie opnamen maakten.

Van de beide delen met Klaagzangen van Jeremias uit 1599 en 1600 maakte Harry van der Kamp met het Amsterdamse Gesualdo Consort een uitgebreide opname (Sony S2K 89925) in 2002.

Nu komt Vincent Dumestre met een omvangrijk uittreksel, ingeleid door het anonieme ‘In te Domine speravi’, met middenin Ricercare nr.19 van Paolo Quagliati en afgesloten met ‘Miserere’ uit Lamentaties van Fabricio Dentice.

Sinds de eerste publicatie van deze Klaagzangen door de Venetiaanse drukker Petrucci in 1506 werd deze muziek door componisten met de grootst mogelijke soberheid en eenvoud op muziek gezet, maar het duurde niet lang of er werden ook versieringen in aangebracht die de muziek wat verrijkten.

Cavalieri was bekend om de vernieuwingen die hij aanbracht. Ook in dit werk dat hij mogelijk baseerde op een verloren gegaan dito van Vincenzo Galilei. De Klaagzangen worden ook door Dumestre uitgevoerd door afwisselend koor- en solobijdragen met continuobegeleiding. Die soli klinken hier echt heel klaaglijk en met veel gevoel, al zijn sommige stemmen wat ruw (in Franse stijl), maar wel steeds mooi en effectief chromatisch. Ook de continuogroep speelt het wat rauwe energie. De jonge uitvoerenden tonen veel flair en hebben wat bijzonders te zeggen.