CD Recensies

ČEMERYTĖ: MONDGESÄNGE

Čemerytė: Mondgesänge voor blokfluit en accordeon. Mondgeflüster nr. 1, 2; TePra nr. 1, 2 (2x); Mondgesang. Sabine Ambos (blokfl) en Mirjana Petercol (acc). Genuin GEN 19677 (51’15”). 2018

De combinatie blokfluit en accordeon is niet royaal vertegenwoordigd met composities, al schijnen David Bellugi en het duo Geneviève Lacey en James Crab daaraan bijdragen te hebben geleverd. Maar eigenlijk is het nog mooier is wanneer componist en vertolkers samen de muziek samenstellen.

Dat is het geval bij de Litouwse, in Duitsland levende componiste Diana Čemerytė (1974), studente van Osvaldas Balakauskas, blokfluitiste Sabine Ambos en accordeoniste Mirjana Petercol.

Omdat de maan, zelfs wanneer hij volledig te zien is een stil hemellichaam is, mag van hun gezamenlijk programma Mondgesang geen luidruchtigheid worden verwacht. De subtiele fluistertoon overheerst in deze cd première. In de beschrijving is sprake van een opdracht aan de Roemeense componiste Diana Emeryt, maar over haar heb ik niets kunnen vinden.

De muziek, met zijn rustgevende, meest vrij zachte klanken waarin de stilte een belangrijke rol speelt, klinkt erg ascetisch en intiem en vormt zo een uitstekend kalmeringsmiddel. De uitvoeringen moeten door de innige samenwerking van het drietal betrokkenen geheel conform de bedoeling zijn, Heel geruststellend, ook dat, veel meer valt er haast niet over te zeggen.