CD Recensies

CLEMENTI: PIANOSONATES, LEE

Clementi: Pianosonates in F op. 24/1, nr. A op. 1bis/4; Bes op. 13/4, E op. 1/6, F op. 1bis/1, a op. 1bis/5, F op. 26. Soyeon Kate Lee. Naxos 8.573922 (73’17”). 2019

Naxos vertrouwt voor een naar wat lijkt een volledige opname van diens pianowerken te worden iedere aflevering toe aan een andere jonge pianist. In aflevering nr. 7 is dat de Koreaans/Amerikaanse Soyeon Kate Lee.

Muzio Clementi (1752 - 1832) verwierf als ‘vader van de pianoforte’, ‘vader van de moderne pianotechniek’ en ‘vader van de romantische pianistische virtuositeit’ met zijn grote meer dan honderd Pianosonates en zijn studieband Gradus ad Parnassum een grote reputatie. 

De invloed de hij daarmee verwierf kan nauwelijks worden overschat. Clement stond in hoog aanzien bij Beethoven en Field. De vroege sonates zijn nog weinig meer dan een eerbetoon aan Domenico Scarlatti, maar tussen op. 10 en 14 krijgt zijn persoonlijke stijl gestalte, hoewel deze vrij licht van aard blijft.

Soyeon Kate Lee voelt dat goed aan in haar fijnzinnige en heldere vertolkingen die als een weldaad aandoen. Ze laat goed het belang van deze componist horen.