CD Recensies

CHAUSSON: STRIJKKWARTET

Chausson: Strijkkwartet in c op. 35; Franck: Pianokwintet in f. Ludwig kwartet met Michaël Levinas. Naxos 8.553645 (67’42”). 1996

 

Het bijzondere werk hier is het zelden gehoorde, door d’Indy voltooide strikkwartet van Chausson. Het was één van die kwartetten die Franse componisten op instigatie van Franck schreven. Ook de bijdrage van d’Indy bleef onbekend in vergelijking met die veel bekendere van Debussy en Ravel. Het gaat hier om een laat, onverwacht heftig werk uit 1898 van de in 1899 gestorven componist. D’Indy zorgde voor een stijlvolle voltooiing van de onaf nagelaten compositie. De enige andere opname is van het Chilingirian kwartet (Hyperion CDA 67097), maar dit goedkopere alternatief doet daarvoor niet onder.

Bekender is Francks Pianokwintet vooral dankzij eerdere, nauwelijks meer verkrijgbare opnamen van Curzon met het Amadeus kwartet (Decca), Richter met het Borodin kwartet (EMI) en Aller met het Hollywood kwartet (Testament). Het onbekende Franse ensemble hier verrast met vertolkingen vol nerveuze energie en intensiteit. Het klinkt zelfs bijna gechargeerd, maar blijft nog binnen heel passende, weliswaar vrije, rapsodische grenzen. In het kwintet van Franck reageert Levinas goed op de dramatico impulsen passend bij het mineur.

De pianist had iets prominenter opgenomen mogen worden, verder geen opmerkingen over de mooie, directe opname.