CD Recensies

CHAUSSON: SYMFONIE E.A.

Chausson: Symfonie in Bes op. 20; Poème voor viool en orkest op. 25; Poème de l’amour et de la mer op.19. Chantal Juillet (viool) c.q. François le Roux (bariton) en het Montréal symfonie orkest o.l.v. Charles Dutoit. Decca 458.010-2 (77’21”). 1995/6

 

Ten onrechte verwaarloosde laatromantische muziek die hier een nieuwe kans krijgt wat op deze cd is de essentie van Chaussons grootschaliger werk bijeengebracht. Chantal Juillet houdt keurig haar emoties binnen goede grenzen als de rank en niet te zigeunerachtig wild het magisch-tragische muzikale equivalent van Toergenjevs gedicht speelt. Het is altijd omstreden gebleven of men in het Poème de l’amour et de la mer beter af is met een sopraan dan met een bariton. Ongewild haast lijkt Le Roux aan te tonen dat een vrouwenstem beter tegen het orkest is opgewassen dan een lage mannenstem die in de orkestratie ten onder dreigt te gaan. Niettemin strijdt hij een dappere strijd, maar de klankschoonheid en de herfstige sfeer hebben daaronder wat te lijden.

Dutoit heeft een heldere benadering van de symfonie die maakt dat veel fraaie tussenstemmen mooi hoorbaar worden binnen een als totaal fraai klanktapijt. Dat ging in de opname alleen wat ten koste van de violen, die wat te zwak doorkomen. Het succes van deze cd is dus niet volledig, maar de positieve facetten domineren. Alternatieven? Voor de symfonie Tortelier (Chandos CHAN 9650), voor het Poème Chung (Decca 460.006-2) en voor het gezongen Poème Norman (Erato 0927-48992-2).