CD Recensies

COUPERIN, F.: PIÈCES DE CLAVECIN ORDRES 2,4,9.11

Couperin: Ordres pour clavecin nr. 2,4,9 & 11. Violaine Cochard. (Met Pierre Hantai track 1 cd 2). Ambroisie/Naive AM 156 (2cd’s, 2u 07’). 2008.   

Van alle musici en componisten uit de vermaarde Franse familie Couperin is Francois Couperin (1668-1733) zonder twijfel de grootste. Vandaar dan ook de eretitel achter zijn naam: ”Le Grand”. Daar moet wel aan worden tegevoegd dat zijn oom, Louis Couperin, (1626-1661) bewonderd organistcomponist, tot de glorie van deze omvangrijke muzikantendynastie – enigszins vergelijkbaar met de Duitse tegenvoeters, de familie Bach – op zijn eigen markante wijze heeft bijgedragen.

Maar goed; nu over Francois, uit wiens omvangrijke Pièces de clavecin, een oeuvre van 240 korte stukken, de jonge Franse klaveciniste Violaine Cochard er 50 op een set van twee cd’s heeft vastgelegd. Het is een selectie uit het Eerste (1713) en Tweede Boek (1717-1717) en deze werken, voor zovergeen dansen als Rigaudon, Passepied, Menuet of Gavotte,  zijn grotendeels karakterstukjes, impressies, op bepaalde stemmingen of gemoedstoestanden toegesneden muzikale trouvailles, of vrouwenportretten, met titels als “La Florentine”, “La Flateuse”, “Les Grâces Naturèles”.

Kennelijk wasdat in die tijd in de mode, want andere grote Franse barokcomponisten zoals Rameau, hadden er ook een handje van.

Violaine Cochard maakt van deze composities  stuk voor stuk briljant geslepen juweeltjes,bezield en flonkerend in hun steeds wisselende karakters en expressies en de wijze, waarop ze de kleuren en ritmische finesses in rijk gevarieerde registerkeuzes laat schitteren, is fantastisch, in een soms adembenemende virtuositeit. Wat mij betreft is Violaine Cochard de Franse Janine Janssen van het klavecimbel, met een prachtig door Laurent Soumagnac gebouwd instrument. Een aanrader, en niet alleen voor liefhebbers van Franse barokmuziek!                     Ferd op de Coul