CD Recensies

CHOPIN: PRÉLUDES NR. 1-26 E.A., ARGERICH

 

Chopin: 26 Préludes op. 28; Barcarolle in Fis op. 60; Polonaise nr. 6 in As op.53; Scherzo nr. 2 in Bes op. 31. Martha Argerich. DG 415.836-2. (62’18”). 1961/1977

 

De 24 Préludes op. 2 werden in de winter van 1838 op Mallorca geschreven. Ze zijn wel vergeleken met de even bondige preludes uit Bachs Wohltemperierte Clavier omdat daar ook de hele reeks majeur- en mineur toonaarden wordt doorlopen. De vergelijking is best redelijk omdat Bach een kopie van Bachs werk mee naar het eiland nam, maar waar bij Bach elke prelude zoals bedoeld dient als voorspel voor een fuga, hebben Chopins Preludes niets voorbereidends: ze staan heel zelfstandig op zichzelf.

Het gaat om heel poëtische miniaturen en misschien wel de meest sfeervolle werken die hij schreef. Het relaas van George Sand over hun verblijf op Mallorca rept van Chopins “een door zijn grote verbeelding geschapen morbide onrust en angst”. Haar kijk op de dingen kan wat geromantiseerd zijn, maar zeker is deze stukken op nogal wilde manier wisselen tussen euforie en wanhoop, reikend van de ingehouden melancholie uit nr. 6 via de tere grilligheid van nr. 11 tot de gepassioneerde vaart van nr. 24.

Op wat nog steeds een van de mooiste (van de vele) opnamen van Argerich is, laat de pianiste horen hoe deze stukken elk met eigen karakter moeten klinken. Iedere noot klinkt fris en levendig, alsof hij op het moment van uitvoeren helemaal opnieuw is bedacht. Haar rijk gevarieerde toucher past telkens precies bij de stemming van elk onderdeel uit de reeks en alles wordt gespeeld met een bewonderenswaardig gevoel van vervoering. Gelukkig bevat de cd ook beide postuum gepubliceerde Preludes en een warmbloedige weergave van de Barcarolle, van de meeslepende zesde polonaise en het tweede scherzo.

Wie andere, maar op den duur interpretatief toch wat achterblijvende vertolkingen wil horen, moet Sokolov (Opus 111 OP 30-336), Blechacz (DG 477.659-2) en Ashkenazy (Decca 460.991-2, 2 cd’s) beluisteren. Interessant voor een keer is Cortot uit de jaren dertig vorige eeuw (Naxos 8.111021).