CD Recensies

CORNYSH: KOORWERKEN

Cornysh: Salve regina; Ave Maria, mater Dei; Gaude virgo, mater Christi; A royn, gentyl Robyn; Adew, adew, my hartis lust; Adieu, corage; Woefully arrayed; Stabat mater. Tallis scholars o.l.v. Peter Phillips. Gimell CD GIMB 450 (4 cd’s, 4u 59’09”). 1994

 

De muziek van William Cornysh, leider van het kinderkoor van de Londense Chapel Royal, levend en werkend aan het begin van de zestiende eeuw (zijn data zijn 1468-1523) is heel opmerkelijk door zijn ongewoonheid. De componist had kennelijk weinig op met de standaard polyfone uitingen uit zijn tijd en ging nogal eens wild, maar steeds vrij complex, zwierig en soms ook heel serieus te werk. Aan verbeelding ontbrak het hem geenszins. De uitvoering van zijn werken vergt behalve veel stijlbesef ook een behoorlijke virtuositeit.

Daar zorgen Phillips en zijn ensemble meer dan voldoende voor. Ook de juiste intonatie en homogeniteit kloppen. Wie 4 cd’s hiervan te veel van het goede zijn, kan ook terecht voor een keuze van dit moois op Gimell CDGIM 014.