CATALANI: WALLY, LA
CD Recensies - C

Catalani: La Wally. Renata Tebaldi, Mario del Monaco, Piero Cappuccelli, Justino Diaz, Lydia Marimpietri, Alfredo Mariotti met het Coro Lirico Turijn en het Monte Carlo Opera orkest o.l.v. Fausto Cleva. Decca 425.417-2, 460.744-2 (2 cd’s, 2u. 04’13”). 1968

 

Van Alfredo Catalani’s in 1892 in Milaan gepresenteerde opera zullen zelfs de meeste operaliefhebbers niet meer kennen dan de prachtige aria van de titelheldin ‘Ebben?... Ne andrò lontano’. Die is een Puccini waardig en wordt prachtig door Tebaldi op haar lieflijkst en ontroerendst gezongen. Het was ook een van haar glansrollen.

De opera begint energiek in de beste verismo traditie van Cavalleria rusticana en biedt levendige melodische muziek om het melodrama waarin de held tot slot door een lawine wordt meegesleurd te illustreren (de effectenmachinerie van Decca maakt dat goed hoorbaar).

Tebaldi had een perfecte partner aan Del Monaco; de rol van Giuseppe Hagenbach was hem op het lijf geschreven. Hij begint wat grof, maar de heroïsche kracht en de intensiteit van zijn stem zijn formidabel. De overige rollen zijn ook prachtig ingevuld met de jonge Piero Cappuccelli als de baritonale schurk Gellner. Fausto Cleva dirigeert het werk met veel panache en weet de luisteraar van de eerste tot de laatste noot te boeien. Daarenboven klinkt de opname onverminderd prachtig.

De alternatieven zijn onbekend: nog eens Tebaldi en Del Monaco onder Giulini uit de Scala in 1953 (Istituto discofrafico Italiano IDIS 6401/2), Tebaldi met Silvio Maionica o.l.v. Arturo Basile uit Rome (Foni CDC 7), Magda Olivero en Nicolas Zaccaria onder Ferruccio Scaglia (Opera d’oro OPD 1465, Foyer 2 CF 2055) in 1972, Eva Marton en Alan Titus o.l.v. Pinchas Steinberg uit München (RCA RD 69073). Maar houdt het rustig op het koppel Tebaldi/Del Monaco.