DUTILLEUX: CELLOCONCERT TOUT UN MONDE LOIN...
CD Recensies - D

Dutilleux: Celloconcert Tout un monde lointain…; Lutoslawski: Celloconcert. Johannes Moser met het Berlijns omroeporkest o.l.v. Thomas Søndergård. Pentatone PTC 5186-689 (64’21”). 2018

Twee werken uit 1970, het ene van Franse, het andere van Poolse herkomst en beide door Rostropovich ten doop gehouden. Hoe verschillend ze onderling ook zijn, behoren ze tot het mooiste wat in de tweede helft van de twintigste eeuw voor cello en orkest is geschreven.

Dutilleux drijft het competitieve element tussen cello en orkest nogal op de spits en de eerste zestien noten van de cello zetten letterlijk de toon. Maar in het verloop van het concert met citaten van Baudelaire boven elk deel krijgt de solist het steeds lastiger om zich tegenover het monsterachtige orkest te handhaven. Galina Vishnevskaya, de echtgenote van Rostropovich noemde dit wel het Don Quichotte concert in vergelijking met die tegen windmolens strijdende nobelman In de vier delen van zijn Celloconcert - Introductie, Vier episodes, Cantlene en Finale - volgt Lutoslawski gebaander wegen terwijl het met al zijn contrasten toch buiten de mainstream staat; de dramatiek die de solist tegenover het orkest ontwikkelt kent best strijdlust. 

Van de combinatie van deze beide werken bestonden al  goede opnamen van Rostropovich met het Orchestre de Paris onder Lutoslawski (Warner 2564-60109-9) en van Christian Poltera met het Weens omroeporkest o.l.v. Jac van Steen (BIS SACD 1777) uit 2009 met de toevoeging van de 3 Strophes sur le nom de Sacher van Dutilleux, terwijl diens Celloconcert in 2012 samen met Correspondances en The shadows of time met Barbara Hannigan (s), Anssi Kartunen (vc), de Maîtrise van de Franse omroep en het filharmonisch orkest van de Franse omroep o.l.v. Esa-Pekka Salonen (DG 479.1180) in prachtige vorm.  

Maar op zichzelf beschouwd leveren ook Johannes Moser en Thomas Søndergård gedreven goede, bijzonder fraai opgenomen prestaties waarmee ze absoluut competitief met de anderen zijn. Alleen bieden die meestal kwantitatief wat meer.

Voor wie een goed overzicht wil hebben van de orkest-, kamermuziek- en pianowerken van Dutilleux is er het 5-cd album (Virgin 319.364-2).