CD Recensies

DEVIENNE: FLUITSONATES

Devienne: Fluitsonates in D op. 68/1, d boek 5 deel 2/1, in e op. 58/1, C op. 68/3, G boek 5 deel 1/3. Johanna Marsden (fl) en Mark Edwards (kl). Centaur CRC 3675 (76’55”). 2015

Ook huidige fluitisten zullen vertrouwd zijn met het werk van de Franse componist en fluitist François Devienne (1759 - 1803) die trouwens ook op de fagot uitstekend zijn weg vond. Ze zullen zijn Fluitsonates kennen en mogelijk ook nog zijn Méthode de flûte uit 1795. Hij schreef ook een verhandeling over de fluit met slechts één klep. Zijn werken dragen meer de sporen der Verlichting dan van de Franse revolutie.

Grappig genoeg lag vroeger eigenlijk meer de nadruk op zijn opera’s die niet of nauwelijks op cd te vinden zijn. 

Hij schreef heel verleidelijke muziek die zijn karakter ontleent aan zijn melodieuze warmte, zijn volbloedige klank en zijn brede expressie. Fluitiste Johanna Marsden weet met klavecinist Mark Edwards van dit vriendelijke laatklassieke materiaal een plezierig virtuoze aangelegenheid te maken. De muziek krijgt fleur en karakter. Geen wonder eigenlijk dat Devienne de een naam kreeg als ‘De Mozart van de fluit’.

Eerdere, onbekende opnamen met Fluitsonates zijn er van Claudio Ferrarini en Luigi Fontana (Stradivarius STR 33306) en Le Badinage (Meridian CDE 84254).