CD Recensies

DEUTSCHER, ALMA: FROM MY BOOK OF MELODIES

Alma Deutscher: From my book of melodies. Variaties in G For Antonia; The lonely pine-tree; Allegretto in A ‘Summer in Mondsee; ‘Up in the sky’, ’The star of hope’ uit Cinderella; When the day falls into darkness; In Memoriam; Impromptu in c The chase; Polka Sixty minutes; I think of you; Wals ‘Siren sounds’. Sony 190759-9019-2 (51’30”). 2019

Dit is een ideale uitgave voor een blinddoektest met de vraag na het afspelen een stuk daarop: ‘Wie is de componist, uit welke tijd is die?’. Lastig te raden. Verrassing: The lonely pine-tree is uit 2010 en geschreven door de in 2005 geboren vijfjarige nu in Wenen wonende Engelse Alma Deutscher.

Zij is een violistisch, pianistisch en compositorisch fenomeen dat zelf een grote hekel heeft aan de term wonderkind en dat met haar Pianoconcert, Vioolconcert en de opera Cinderella de bewondering wekte van dirigenten als Zubin Mehta en Simon Rattle.

Als tweejarige ging ze al pianospelen zonder noten te kunnen lezen, op haar derde pakte ze ook de viool en toen ze zeven was en het notenschrift beheerste, schreef ze haar Pianosonate en een paar jaar later een Vioolconcert, verschillende kamermuziekwerken en de avondvullende opera Cinderella uit 2017 (die in Wenen première had), nadat ze eerder als zevenjarige The sweeper of dreams had geschreven.

Alles met de grootste vanzelfsprekendheid. Zelf zegt ze daarover in het tekstboekje: “Vanaf mijn vierde hoorde ik melodieën in mijn hoofd. Ik pretendeerde dat het liedjes waren uit een imaginair land. Ik kon ze nog niet noteren, maar wel op de piano spelen en mijn ouders namen ze soms op. Maar zo gauw ik ze kon noteren, ben ik daarmee begonnen. From my book of melodies is een reis terug in de wereld van de klassieke en romantische muziek. Naar de poëzie van Schubert, de melancholie van Chopin, en de gracieuze luchtigheid van Mozart.” 

Siren Sounds heeft tussen een inleiding en een coda vier deeltjes. Aan te nemen is dat ze deze stukken precies zoals ze bedoelt uitvoert. Een ding is zeker: pianospelen op dit niveau kan Deutscher goed.

Op haar website en in Wikipedia is meer over haar te vinden. Wie de moed heeft, man ook naar Cinderella luisteren. Deze opera werd in San José door Jane Glover met piano- en orgelbijdragen van Deutscher in 2018 opgenomen (Sony dvd 190758-9504-9).