CD Recensies

ESTE, LEONORA D': LUCREZIA BORGIA'S DOCHTER, MOTENNEN

Leonora d’Este: Lucrezia Borgia’s dochter. Motetten. Musica secreta en Celestial Sirens o.l.v. Laurie Stras en Deborah Roberts. Obsidian CD 171 (71-49”). 2016

 

De enige overlevende dochter van Lucrezia Borgia en haar derde echtgenoot hertog Alfonso d’Este van Ferrara, Leonora d’Este (1515-1575), was prinses, non en musicienne. Er is vrij weinig over haar bekend, maar een vrij obscure bundel met motetten kan helpen om iets van haar muzikale leven te begrijpen De Musica quinque vocum motteta materna lingua vocata met 23 anonieme motetten werd in 1543 in Venetië anoniem uitgegeven. Het gaat om echt bijzondere vijfstemmige werken van een soms verrassend dissonate aard. De inhoud leidt tot de deur van Leonora’ Corpus Domini klooster in Ferrara waar haar moeder is begraven. Ze was voor die tijd hoogopgeleid en werd abdis zodat kan worden aangenomen dat de muziek mogelijk van haar hand is.

Zo komen onder de veilige naam Anoniem (was het niet Virginia Woolf die ooit zei: “Anoniem was een vrouw’?) 16 motetten langs die tot de vroegst gepubliceerde polyfonische werken voor nonnen behoren. Het motet ‘Haec Dies’ voor Paaszondag is een hoogtepunt.

Dit materiaal is grondig bestudeerd en wordt al even zorgvuldig uitgevoerd door Musica secreta en Celestial Sirens.