CD Recensies

ERNST: WERKEN VOOR VIOOL EN ORKEST

Ernst: Fantaisie brillante sur la Marche et la Romance d’Otello de G. Rossini; Vioolconcert in fis op. 33 Pathétique; Élégie sur la mort d’un objet chéri op. 1; Vioolconcertino in D op. 12; Rondo Papageno op. 20. Ilya Grubert met het Russisch filharmonisch orkest o.l.v. Dmitry Yablonsky. Naxos 8.557565 (70’30”). 2005

 

De componist en vioolvirtuoos Heinrich Wilhelm Ernst (1814-1865) was een groot bewonderaar van Paganini en in zijn tijd vrijwel even beroemd als de bekendere Joseph Joachim die met Brahms optrok.

Dat zijn stijl veel aan Paganini te danken heeft, zal niet verbazen. Van 1838 tot 1844 maakte hij concertreizen door Europa, maar hij was ook bekend als goede kwartetspeler.

Op deze cd staan zijn belangrijkste werken voor viool en orkest, voor de Polonaise de concert was vermoedelijk net geen plaats meer. Dat deze muziek niet vaker op het programma staat, is niet omdat deze inferieur zou zijn. Nee, in tegendeel, hij is voor velen een te lastige uitdaging, hoewel Jascha Heifetz het Vioolconcert al op twaalfjarige leeftijd speelde. 

De zwevende melodiek en de bijna vingerknakkende violistische escapades en bravoure kunnen bij goede vertolkingen zeker het publiek weer enthousiast maken. Dat lijkt Ilya Grubert hier zeker te lukken.

Een eerdere opname van her Vioolconcert door Aaron Rosand (Turnabout 1160122, Voxbox 5102) uit de jaren zeventig blijft hiermee vergeleken zeker opnametechnisch wat achter, hoewel ook hij prachtig speelt.