CD Recensies

EISLER: LIEDEREN, DEEL 3, SONGS IN AMERICAN EXILE

Eisler: Liederen, deel 3. Songs in American exile 1938-1948. ‘Elegie’ (1939); ‘Spruch’; ‘Über die Dauer des Exils’ 1 en 2; Hollywooder Liederbuch nr. 1-23; Anakreontische Fragmente nr. 1-5; Hölderlin Fragmente nr. 1-6; ‘Der Mensch’; ‘Vom Sprengen des Gartens’; ‘Die Heimkehr’; ‘Die Landschaft des Exils’; ‘Rimbaud-Gedicht’; ‘Der Schatzgräber’; ‘Nightmare’; ‘Die Heimkehr’; ‘In Sturmesnacht’; ‘Lied einer deutschen Mutter’. Holger Falk (b) en Steffen Schleiermacher (p). MDG MDG 613-2084-2 (80’16”). 2017

 

Zo’n vijfhonderd liederen schreef Hanns Eisler (1898-1962) en op MDG maakt Holger Falk daar een keuze uit die straks een serie van vier cd’s beslaat. Dit is het derde deel daaruit en dat is gewijd aan 53 liederen die werden geschreven in de periode dat hij van 1938 tot 1948 naar de V.S. was uitgekeken vanwege de Duitse nazitijd. Beide eerdere uitgaven verschenen op MDG 61302001-2 en 613-2040-2.

Eisler was een der eerste studenten van Schönberg en ontkwam niet helemaal aan diens invloed, maar gebruikte later liefst teksten van Brecht, Tucholsky, Clement en Mehring. Ook op de nieuwe uitgave is Brecht weer dertigmaal vertegenwoordigd tegen Goethe eenmaal (Der Schatzgraber). 

Dat Eisler ook graag gebruik maakte van cabaret- en jazz- en volkslied idioom is eveneens een rode draad in zijn liedrepertoire. Hij hoopte daarmee vooral de werkende klasse te bereiken.

Los van dergelijke factoren is dit stel uitgaven een nuttige bijdrage aan de rehabilitatie van een componist die ook buiten Duitsland, en dan met name de (ex) DDR, aandacht verdient. Juist omdat dit Amerikaanse materiaal door een communistische banneling werd geschreven, getuigt het des te meer van een grote vaderlandsliefde.

Met Holger Falk en Steffen Schleiermacher werden precies de goede vertolkers gevonden die deze liederen naar sfeer, karakter en inhoud juist aanvoelen en als zodanig heel mooi voordragen.