CD Recensies

ENESCU: VOIX DE LA NATURE; POÈME ROUMAIN; VOX MARIS

Enescu: Poème roumain op. 1; Vox maris op. 31; Voix de la nature op. posth. Boekarest filharmonisch koor en –orkest o.l.v. Cristian Mandeal. Arte Nova 74321-65425-2 (62’21”). 1997

 

Degenen voor wie de Roemeense Rapsodie nr. 1 zo ongeveer alles over Enescu denken te weten, zal deze cd met zijn vroegste en een van zijn laatste werken als grote verrassing komen.

Het Poème roumain dateert als eerste officiële werk uit 1897 toen hij als tiener wonderkind aan de slag ging. In het eerste gedeelte horen we in de verte iets van Saint-Saëns en in het tweede Roemeense folkloredans invloeden.

Vox maris is uit 1929 en aan Voix de la nature werkte hij tot 1939. Bij beide werken gaat het om evocatieve natuurbeelden en Voix de la nature is het enige deel van een omvangrijker werk dat de componist bij zijn dood onvoltooid naliet.

Ook met Vox maris(1929/51) bleef de componist lang bezig. Het is een symfonisch gedicht voor sopraan, tenor, koor en orkest (offstage) en voert de onaardse wereld nog een stukje verder; er is zelfs een motiefje uit Oedipe voor geleend. Maar in wezen gaat het om de toonzetting van een Bretons gedicht van René Willy over een kustlandschap met een scheepswrak. 

Het hiervoor gebruikte orkest is enorm groot; het bestaat uit viervoudig bezette houtblazers, zes hoorns, vier trompetten, drie trombones, tuba, pauken genoeg slagwerk voor vijf spelers, twee harpen, piano, fors strijkorkest en daarenboven natuurlijk twee zangers en een koor ‘fernchor’.

Dat kolossale ensemble zorgt voor een enorme golfslag waarin tenslotte de arme zeeman ondergaat en de sopraan tot het Miserere Domine brengt. Aan het eind blijft alleen nog de indruk van stormachtige wind en onweer op afstand over.

De uitvoeringen uit Boekarest ontbreekt het enigszins aan goede afwerking, maar dat wordt royaal gecompenseerd door stijlbesef en inzet. Maar vergeleken met de ongeveer even goede uitvoeringen door het Nationaal koor en –orkest van de Roemeense omroep o.l.v. Horia Andreescu (verdeeld over Olympia OCD 496 en 443) klinkt de nieuwere cd beter en hij kost slechts een habbekrats.