CD Recensies

GOLDMARK: OUVERTURE PENTHESILEA; LÄNDLICHE HOCHZEIT E.A.

Goldmark: Ouverture Penthesilea op. 31; Symfonie nr. 2 in Es op. 35. Rijnlands filharmonisch orkest o.l.v. Michael Halász. Marco Polo CD 8.220417 (54’28”). 1985

 

Goldmark: Symfonisch gedicht Ländliche Hochzeit op. 26; Händel: The faithful shepherd. Royal philharmonic orchestra o.l.v. Thomas Beechem. Sony SMK 87780 (66’38”). 1950/2

 

De Oostenrijkse componist Karl Goldmark (1830-1915) was ooit beroemd, vooral dankzij de opera Die Königin von Saba en de ouverture Sakuntala. Dat was te danken aan een zeer effectvolle instrumentatie en gloedvolle melodiek. Maar intussen is hij vrijwel vergeten want veel van zijn orkestwerken en kamermuziek weerstonden de tand des tijds niet. Toch is het best aardig om eens naar zijn Symfonie nr. 2 en de dramatische ouverture Penthesilea te luisteren, vooral wanneer die werken zo geïnspireerd worden uitgevoerd als door Halász.  

Ook het symfonisch gedicht Ländliche Hochzeit verdient het om nog te worden gehoord. Sinds Beecham dat werk in een van zijn mooiste (mono) opnamen vastlegde, is er nooit een betere uitgave van verschenen (vergelijk met  Gunzenhauser op Naxos 8.550745 en Butt op ASV CDDCA 791). Des te spijtiger dat Beecham de variaties nr. 8 en 10 uit de bruiloftsmars uit de Ländliche Hochzeit coupeerde. Met een belangrijke rol voor hoornist Dennis Brain klinkt het werk onweerstaanbaar en de Boheemse dans tot slot is een echt feest.

The faithful shepherd is één van de Händeladapties die Beecham maakte, in dit geval van Il pastor fido uit 1734. ‘Kan’ tegenwoordig misschien niet meer, maar is hier wel onweerstaanbaar gemaakt.