CD Recensies

GURIDI: MELODIAS VASCAS NR. 1-10 E.A.

Guridi: Melodias vascas nr. 1-10; Asi cantan los chicos; Una aventura de Don Quijote; En un barco fenice; Canta el gallo tempranero. Isabel Alvarez (s) met het Bilbao symfonie orkest en  Conservatorum koor o.l.v. Juan José Mena. Naxos 8.557110 (64’59”). 2002

 

Een aardige dwarsdoorsnee van het wek van de Spaanse componist Jesús Guridi (1886-1961) op deze cd uit de serie Spanish Classics. Behalve de tiendelige liederencyclus Baskische melodieën bestaat het programma uit Zo zingen de kinderen, het symfonisch gedicht Een avontuur van Don Quichotte, het orkeststuk In een Phoenicische boot en het andante De vroege haan kraait.

De Diez melodias vascas uit 1932 staan te boek als het Baskische orkestwerk bij uitnemendheid. Deel na deel blijkt erg aantrekkelijk te zijn door zijn melodische eenvoud en zijn rijke orkestrale inkleuring. Juan José Menas maakt van deze muziek zo ongeveer alles wat daarvan te maken valt en zorgt in het zesde deel, ‘Amorosa’, voor een fraaie climax.

Asi cantan los chicos is een prachtig stuk met een kinderkoor dat luchtig wordt begeleid. Bij het  ter gelegenheid van de driehonderdste sterfdag van Cervantes geschreven Avontuur van Don Quichotte gaat het om de strijd van de Don met moedige Biscajaan uit de hoofdstukken 8 en 9.

In het Phoenicische bootavontuur gaat het om de reis die Telemachus als zoon van Odysseus maakt en in De vroege haan kraait geeft sopraan Isabel Alvarez een korte impressie van een heldere, vroege morgen.

Al deze werken worden met smaak en veel inzet mooi vertolkt. Er bestaat een deels overlappende, vrijwel gelijkwaardige andere opname van het Euskadiko symfonie orkest onder Martinez (Claves CD 50-9707). 

Wie meer van Guridi wil horen, zou zijn opera Amaya uit 1920 kunnen proberen (Marco Polo 8.225084/5, 2 cd’s).