CD Recensies

GOUNOD: CINQ-MARS

Gounod: Cinq-Mars. Mathias Vidal (t), Véronique Gens (s), Tassia Christoyannis (b), Andrew Foster-Williams (bs) met koor en orkest van de Beierse omroep o.l.v. Ulf Schirmer. Ediciones singulares ES 1024 (2 cd’s, 2u. 08’17”). 2015

 

Deze opéra dialogue (1876) met de ondertitel ‘Une conjuration sous Louis XIII’ in vier aktes op libretto van Paul Poirson en Louis Gallet naar de historische novelle van Alfred de Vigny uit 1826 was blijkbaar nog nooit eerder volledig opgenomen. De aria’s ‘Par quel trouble’ en ‘Nuit resplendissante’ waren de enige bekende fragmenten. Geen wonder, want het werk werd al bij de première lauw ontvangen.

Het werk handelt over intriges en een samenzwering aan het Franse hof, Daarin spelen de markies de Cinq-Mars, de adviseur de Trou, de koning zelf, een afgezant van kardinaal Richelieu de hoofdrollen in een bezetting van in totaal vijftien zangers.

Uiteraard is het nuttig dat het werk nu in zijn geheel op cd toegankelijk is en gelukkig koos men hiervoor deels Franstalige solisten die ook dubbelrollen moeten vervullen. Uit deze meer dan adequate realisatie blijkt inderdaad dat we niet met een meesterwerk op het niveau van Faust en Roméo et Juliette of zelfs Mireille en Sappho te maken hebben, maar zelfs als tweede garnituur maakt het werk altijd nog een goede indruk.