CD Recensies

GRIEG: VIOOLSONATES NR. 1-3, PIETSCH

Grieg: Vioolsonates nr. 1 in F op. 8, 2 in G op. 13 en 3 in c op. 45. Franziska Pietsch en Detlev Eisinger. Audite 97.707 (73’47”). 2014

 

Het heeft nooit ontbroken aan goede opnamen van Griegs drietal pianosonates. Mooie uitgaven waren er vooral van Augustin Dumay en Maria João Pires (DG 437.525-2), Hagai Shaham en Arnon Erez (Hyperion CDA 67504) en Henning Kraggerud en Helge Kjekshus (Naxos 8.553904).

De beide eerste sonates zijn vroege  werken die Grieg meteen een zekere status verleenden. Franziska Pietsch en Detlev Eisinger tonen zich daarvan bewust en ze zorgen voor consistent heel genietbare interpretaties, idiomatisch van stijl en zo een veelzijdig inzicht in de werken biedend.

De gretigheid van de inzet van het begin allegro van op. 8 zowel als het doloroso begin van op. 13 en de sereniteit van het midden van het middendeel van die sonate treffen aangenaam.

Maar ook de opwinding van de Grot van de Bergkoning sfeer uit de finale van op. 45 heeft het juiste karakter.

Aardig is het ook om te horen hoe Pietsch in de ‘grote melodie’ uit de finale van op. 45 aandacht besteedt aan de expressie- en fraserings aanwijzingen. Dat getuigt van noblesse.

Zo is er een belangwekkende verse opname aan de reeks toegevoegd. Nader beluisteren daarvan loont.