CD Recensies

GRIEG: WONDERLAND, OTT

Grieg: Wonderland. Pianoconcert in a op.16; ‘Albumblad’, ‘Elfenfans’ uit Lyrische stukken op. 12, ‘Vlinder’, ‘An den Frühling’ uit Lyrische stukken op. 43; ‘Mars van de dwergen’, ‘Nocturne’ uit Lyrische stukken op. 54, ‘Beekje’ uit Lyrische stukken op. 62 ‘In de sfeer van een ballade’, ‘Trouwdag in Troldhaugen’ uit Lyrische stukken op. 65, ‘Er was eens’, uit Lyrische stukken op. 71; ‘In de hal van de bergkoning’ uit Peer Gynt suite nr. 1 op. 46, ‘Solveigs lied’ uit Peer Gynt suite nr.2 op. 55. Alice Sara Ott met het Symfonie orkest van de Beierse omroep o.l.v. Esa-Pekka Salonen. DG 479.4631 (66’20”). 2016

 

De woordspeling met het kinderboek Alice in Wonderland van Lewis Carroll uit 1865 ligt nogal voor de hand, toch moet je er zoals de jonge Duits/Japanse pianist maar op komen. Ze maakt de titel van deze cd waar door de luisteraar na het pianoconcert mee te voeren in de natuur, langs de fjorden en door de wereld van trollen, vlinders, elfen en dwergen die ook uit de Noorse literatuur en films bekend zijn.

Toegegeven: zo ontstond enigszins een lolly-achtig geheel met bekende mopjes. Maar als dat programma met smaak en gevoel voor sfeer en karakter wordt wordt uitgevoerd  zoals hier, valt er best eer aan te beleven. Het is in ieder geval een serieus gespeeld programma dat naar vorm en inhoud veel te bieden heeft.

Leg de diverse Lyrische stukken maar naast die van Gilels (DG 449.721-2) of Andsnes (EMI 557.296-2) om dat te ervaren.

Ook het pianoconcert krijgt mooi gestalte. Luister maar naar het tere middendeel dat een fraaie expressieve waarde krijgt zonder dat het genotzuchtig gaat klinken.

Dit is muziek van een jonge