CD Recensies

GRÉTRY: ÉPREUVE VILLAGEOISE, L'

Grétry: L’épreuve villageoise. Sophie Junker (s., Denise), Talise Trevigne (s., Madame Hubert), Francisco Fernández-Rueada (t., La France), Thomas Dollé (b., André) met de Opera Lafayette o.l.v. Ryan Brown. Naxos 8.660370 (54’00”). 2015

 

Behalve de ouverture in een verzamelprogramma met suites en ouvertures (ASV DCA 1095) was van deze aardige korte opéra comique van André-Modeste Grétry (1741-1813) niets voorhanden.

Toch was de nog geen uur durende farce, die oorspronkelijk Théodore et Paulin heette en in 1784 voor het hof van Marie Antoinette in Versailles werd geschreven tijdenlang zelfs tot in V.S. populair.

Het verhaal gaat over een slimme boerendochter die twee huwelijkskandidaten heeft en de confllictjes die daaruit voortspruiten. Een tevreden stellend happy end is verzekerd.

De muziek die Grétry hierbij schreef moet dicht in de buurt hebben gestaan van de pop uit die tijd, is vrij licht en komt overeen met de wat naïeve inhoud. Maar het geheel is best aardig en heel charmant dankzij deze geestige, homogene realisatie.