CD Recensies

GROSLOT: CONUNDRUM; UNCLOUDED CONVERSTATIONS ; CELLO SOLOSNATE

Groslot: Conundrum; Unclouded conversations; Sonate voor solocello. Ilia Yourivich Laporev (vc), Itlia Laporev jr. (vc), Dasha Moroz (p). TYXart TXA 17094 (62’30”). 2016 

 

De Belgische componist en pianist Robert Groslot (1951) is een veelzijdig man die in menig genre interessante weken schreef. Concerten voor piano, voor blazers en kamermuziek die meestal voor ongewone combinaties is, zoals de vier Dance sketches voor piccolo, klarinet en piano, Albarossa voor piccolo en marimba en night pieces voor fluit en harp (Groslot music GM 1401) of een compositie voor 7 instrumenten (harp, fluit, klarinet en strijkkwartet).

Muziek die niet allleen interessant, maar ook mooi klinkt met flitsende sfeerwisselingen tot in het duistere toe, soms ook met een felle attaque. De mogelijkheden van de ingezette instrumenten worden meestal goed benut. Daar schijnt het Groslot ook vooral om te gaan. Het scheppen van een instrumentaal kleurenspel.

Zijn idioom is modern, maar ook melodieus en hij gaat zich niet te buiten aan vreemde experimenten.

Materiaal is er genoeg. Groslot schijnt minstens zestien soloconcerten te hebben geschreven, maar daarvan belandde slechts een fractie op cd.

Op deze uitgave staat de cello centraal in Conundrum in de gangbare vorm met piano, in Unclouded conversations (de titels geven diverse gespreksvormen aan: fabel’, ‘debat’, ‘intiem gesprek tussen minnaars in bed’, ‘ondervragen’ en ‘profetie’ zijn dat er zelfs twee en dan is er nog de Solosonate met de tot meedenken stimulerende delen ‘Thoughts and consequences’, ‘Barcarola’ en ‘Dromen, fantasieën, afleidingen’. Ook aan verbeelding ontbreekt het Groslot niet naast al deze blijken van vakmanschap. Vader en zoon Laporev en pianist Moroz zijn heel goed tegen hun interpretatieve taak opgewassen en musiceren kostelijk. Ook aan geestige trekjes mankeert het niet.